Siyatik Sinir Sıkışması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Siyatik Sinir Sıkışması, vücuttaki en büyük sinir olan siyatik siniri ile ilgili ağrılı bir hastalıktır. Bel bölgemizdeki kemiğimizin alt tarafından başlayan siyatik sinir diz kapağımıza kadar uzanır ve bulunduğu bölge ağrılarına sebep olur. Siyatik ağrısı genelde yavaş başlar ve zaman geçtikçe artar. Omurgada meydana gelen sorunlar siyatiğin başlıca sebebidir. Buradaki kıkırdak dokunun ve disk yapılarının zarar görmesi ve diz kapağında iltihap oluşması siyatik ağrısına neden olabilir. Çoğunlukla vücudun tek bir tarafında görülür. Siyatik genellikle 20 ile 50 yaş arasındaki ağır iş yapan ya da spor yapmayan kişilerde görülür. Siyatiğin belirtileri, kalçadan topuğa kadar hissedilen ağrı, etkilenen bacakta hissizlik ve güçsüzlüktür. Siyatik tedavisi olan bir hastalıktır; düzenli egzersiz, fizik tedavi, akupunktur, B1 ve B2 vitamin enjeksiyonu, kas gevşeticiler siyatik tedavisi için önerilen yöntemler arasındadır.

Siyatik Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

  • Kalçanızdan topuğa doğru uzanan şiddetli ağrı 
  • Hareketle daha kötüye giden ağrılar
  • Bacak ve ayaklarda siyatik sinir yolu boyunca hissedilen hissizlik ve güçsüzlük
  • Parmaklarınızın veya ayaklarınızın ağrılı karıncalanması
  • Ayak ve parmaklarda iğne batması hissi
  • İdrar kaçırma – ki bu mesane ya da bağırsakların kontrol edilememesi
    anlamına gelir. Ciddi bir semptomdur ve acil müdahale gerektirir 

Siyatik Sinir Sıkışması Nedenleri Nelerdir?

  1. Yaş: Omurilikte yaşa bağlı değişiklikler, örneğin fıtıklaşmış diskler ve kemik darbeleri, siyatiğin en yaygın nedenidir.
  2. Obezite:  Aşırı vücut ağırlığı omurgada stresi arttırarak siyatiği tetikleyen spinal değişikliklere katkıda bulunabilir.
  3. Meslek:  Sırtınızı döndürmenizi, ağır yük taşımanızı veya uzun süre motorlu bir araç kullanmanızı gerektiren bir iş siyatikte rol oynayabilir ancak bu bağlantının net bir kanıtı yoktur.
  4. Uzun süre oturmak: Uzun süreler boyunca oturan veya oturan bir yaşam tarzına sahip insanlar aktif insanlardan daha fazla siyatik geliştirebilirler.
  5. Diyabet: Vücudunuzun kan şekerini etkileyen bu durum, sinir hasar riskinizi artırır. 

Siyatik Sinir Sıkışmasının Tedavisi Mümkün Mü?

Siyatik, günümüzde başarıyla tedavi edilen bir hastalıktır. Siyatik tedavisinde pek çok yöntem kullanılabilmektedir. Bu tedaviler hastanın durumuna ve hastalığın seviyesine göre değişebilir. Başlıca tedavi yöntemleri arasında egzersiz, fizik tedavi, kas gevşeticileri, antidepresanlar gibi ilaçların yanı sıra; akupunktur, yoga, masaj ve cerrahi müdahale bulunmaktadır. Siyatik tedavisi hastanın durumu, hastalığın şiddeti ve hekimin kararı doğrultusunda seçilir. Ancak hastada önemli bacak zayıflığı veya bağırsak veya mesane değişiklikleri varsa hasta ameliyata yönlendirilebilir.

Emre Can Yavuz

2006 senesinde başlayan lisanslı branş sporculuğumu altyapı, okul takımı ve a takım seviyelerinde birçok farklı forma altında elde edilen çeşitli şampiyonluk ve başarıların ardından 2015 yılında noktaladım. 2015 yılı itibariyle kariyerimi alınan birçok eğitim ve sertifika programlarıyla birlikte Personal Trainer & Group Fitness Instructor olarak sürdürmekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir